Een foto van een deel van de poster van het symposium "Van grijs naar groen"

Meervoudige Waardecreatie: Planet, People en Profit

Wat is Meervoudige Waardecreatie?

Meervoudige waardecreatie is een term die de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt binnen bedrijven. De 3P’s—PlanetPeople en Profit—vormen de kern van dit concept. Waar bedrijven in het verleden voornamelijk gefocust waren op Profit, wordt het belang van Planet en People tegenwoordig steeds duidelijker. Directeuren, CEO’s en oprichters van de nieuwe generatie streven ernaar om niet alleen minder negatieve impact te hebben, maar juist een positieve bijdrage te leveren aan de planeet en de mensen die voor hen werken.

Steeds vaker wordt bijvoorbeeld een minimaal percentage vrouwen in de directie van een bedrijf verwacht. Inclusiviteit staat hoog op de agenda: bedrijven nemen meer werknemers aan met diverse achtergronden en herkomsten. Dit draagt niet alleen bij aan sociale rechtvaardigheid, maar versterkt ook de employer branding—iets wat steeds belangrijker wordt. Het achterlaten van een blijvende, positieve invloed op de werkwereld is essentieel voor toekomstige collega’s. Het hebben van een torenhoog salaris is voor veel werknemers minder doorslaggevend geworden; een positieve impact maken is vaker de reden om voor een bedrijf te kiezen.

Duurzaamheid en Planet

Duurzaamheid wordt vaak gekoppeld aan het onderdeel Planet. Mensen associëren duurzaamheid vaak met ‘groen’ opereren, maar het is eigenlijk een synoniem voor ‘langdurig’. Bedrijven proberen daarom steeds meer op een groene en duurzame manier te opereren, met zo min mogelijk schade aan de planeet. Zo zorgen ze ervoor dat ze op een verantwoorde manier omgaan met onze aarde

Het Symposium ‘Van grijs naar groen’

Dit thema stond centraal tijdens het symposium Van grijs naar groen, dat ik op maandag 11 november 2024 mocht bijwonen. De Hogeschool Utrecht organiseerde deze bijeenkomst om te laten zien hoe bedrijven bezig zijn met meervoudige waardecreatie. Het symposium begon sterk met een inspirerende opening van een docent, die vertelde hoe hij via zijn vorige werkgever in aanraking kwam met meervoudige waardecreatie. Hij deelde een anekdote over hoe hij zijn ‘grijze jasje’ verruilde voor een ‘groenere’ werkwijze. Met veel energie en een aangrijpend verhaal zette hij de toon.

Helaas zwakte het symposium daarna af. De tweede spreker, een lector van de HU, presenteerde een benchmarkonderzoek naar de rol van meervoudige waardecreatie in de regio Utrecht. De bevindingen, gebaseerd op ingevulde vragenlijsten van stagebedrijven, bevestigden vooral wat al bekend was: bedrijven zijn nog steeds het meest gericht op Profit. Ook werd zichtbaar dat bedrijven die aandacht hebben voor People vaker ook aandacht besteden aan Planet. Hoewel het onderzoek veelbelovend leek, leverde het in werkelijkheid weinig nieuwe inzichten op.

ProRail: groen, maar oppervlakkig

De derde spreker, van ProRail, vertelde over de ecologische mogelijkheden binnen het spoornetwerk van Nederland. Met duizenden kilometers aan spoor bood dit zeker interessante perspectieven, zoals oplossingen voor lagere uitstoot en het gebruik van gerecyclede materialen. Helaas bleef de presentatie oppervlakkig. De spreker startte met een persoonlijke introductie en schetste vervolgens een algemeen beeld van het probleem. Hoewel enkele oplossingen werden aangestipt, leek de presentatie vooral bedoeld om ProRail in een positief daglicht te zetten onder het motto: “Kijk hoe groen wij zijn.” Helaas werd er nauwelijks iets gezegd over meervoudige waardecreatie op het gebied van People. Praktische handvatten of bruikbare ideeën voor stagebedrijven ontbraken volledig.

Tivoli Vredenburg: een gemiste kans

De hekkensluiter van het symposium was Tivoli Vredenburg, een iconische organisatie uit de regio Utrecht. Na een uitdagende coronaperiode leek het financieel weer beter te gaan, wat een sterke opening bood. Helaas kwam er weinig verdieping in hun verhaal. Er werd vooral gefocust op groene maatregelen om kosten te besparen en de planeet een beetje beter achter te laten, maar opnieuw zonder in te gaan op de bredere betekenis van meervoudige waardecreatie. Concrete oplossingen of vernieuwende inzichten bleven uit.

Conclusie: tegenvallend

Al met al was het een teleurstellende avond. De presentaties waren ondermaats en de opkomst voor wat een veelbelovende netwerkborrel had moeten zijn, was bescheiden. Om aan de eisen van mijn opdracht te voldoen, moest ik daarom zelf dieper in het concept van meervoudige waardecreatie duiken.

Planet, People, Profit

De 3P’s, ook wel de triple bottom line, helpen bedrijven om beter om te gaan met hun impact op de wereld. Ze beantwoorden de vraag: “Hoe ziet de wereld eruit over 20, 50 of 100 jaar wanneer ik er niet meer ben, en wat laat ik dan achter?” Deze manier van denken wint terrein, omdat bedrijven inzien dat het cruciaal is voor positieve PR.

WGROW: Hoe meervoudige waarcreatie ook kan

Hoewel WGROW op het gebied van Planet nog stappen moet zetten—zoals afvalscheiding en elektrische auto’s—zijn ze op het gebied van People vooruitstrevend. Opgericht door drie mannen, waaronder twee doorgewinterde HR-specialisten, straalt dit in alles uit. Tijdens de onboarding merk je direct hun lijfspreuk: “Aandacht doet wat met je.” Vanuit deze filosofie creëren ze een werksfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn en gewaardeerd wordt. Dit kost tijd en energie, maar werpt zijn vruchten af.

Een mooi voorbeeld: bij een borrel van de HU stond WGROW met vier medewerkers klaar, speciaal voor één stagiair. Deze persoonlijke aandacht motiveert werknemers en stagiairs om net dat stapje extra te zetten. Na twee maanden merk je al dat deze aanpak werkt.

Advies voor WGROW: Versterk meervoudige waardecreatie met een strategische focus

WGROW heeft een sterke basis gelegd op het gebied van People door een inclusieve en persoonlijke werkomgeving te creëren. Dit is een waardevolle pijler van meervoudige waardecreatie en onderscheidt jullie van andere bedrijven. Het versterken van Planet en Profit binnen dit model biedt kansen om niet alleen duurzaam te groeien, maar ook de concurrentiepositie te verbeteren.

Concrete stappen voor WGROW

1. People: Verdiep inclusiviteit en diversiteit

Jullie persoonlijke en mensgerichte aanpak is een krachtig fundament. Overweeg om dit verder uit te breiden door:

  • Diversiteitsdoelen te stellen, zoals een meer evenwichtige man-vrouwverhouding en het aannemen van medewerkers met diverse achtergronden.
  • Te investeren in opleidingsprogramma’s die zowel stagiairs als medewerkers ondersteunen in hun groei, zoals trainingen in duurzaamheid en sociale innovatie.

2. Planet: Kleine stappen met grote impact

Hoewel de focus op duurzaamheid in de kinderschoenen staat, zijn er laagdrempelige acties waarmee jullie impact kunnen maken:

  • Introduceer eenvoudige afvalscheiding op kantoor en minimaliseer papierverbruik.
  • Stap over op groene energie en verken de mogelijkheid om (deels) elektrisch te rijden.
  • Overweeg een maandelijkse “groene brainstorm” waarin het team ideeën aandraagt om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

3. Profit: Combineer impact met commercieel succes

Duurzaam en sociaal ondernemen wordt steeds belangrijker voor klanten en werknemers. Zet dit om in een strategisch voordeel door:

  • Duurzaamheid en inclusiviteit te integreren in jullie marketingcommunicatie. Dit versterkt jullie employer branding en positioneert WGROW als een vooruitstrevend bedrijf.
  • Gebruik storytelling om te laten zien hoe de persoonlijke aanpak bijdraagt aan jullie commerciële resultaten. Bijvoorbeeld: hoe de aandacht voor stagiairs en werknemers leidt tot betere prestaties en klanttevredenheid.

Conclusie: Bouw voort op jullie kracht

WGROW heeft al een sterke basis op het gebied van People. Door kleine, haalbare stappen te zetten in Planet en deze te combineren met slimme communicatie en strategische keuzes, kan WGROW zich ontwikkelen tot een voorbeeld van meervoudige waardecreatie. Dit versterkt niet alleen de interne cultuur, maar ook de aantrekkingskracht op nieuwe klanten, talenten en samenwerkingspartners.

Met deze aanpak kan WGROW de filosofie van “Aandacht doet wat met je” uitbreiden naar een bredere positieve impact op de maatschappij en de planeet.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *